Обсяги забою ВРХ у господарствах усіх категорій у січні-липні 2023 року склали 106 тис. т, що на 7,92% більше порівняно до минулорічного періоду.
Про це повідомляє Асоціація виробників молока з посиланням на Держстат.
На підприємствах було вироблено 44,15% яловичини від загального обсягу забою, а в господарствах населення — 55,85%.
Обсяги забою ВРХ на підприємствах у січні-липні поточного року склали 46,8 тис. т, що на 28% більше, ніж торік. У господарствах населення — 59,2 тис. т і скоротилися на 8% порівняно до минулорічного періоду.
«Найімовірніше, приріст забою ВРХ на підприємствах був обумовлений збільшенням обсягів експорту яловичини з початку року. За даними Держстату, експорт червоного м’яса збільшився на 59% в січні-липні 2023 року. Попит на яловичину на внутрішньому ринку в умовах скорочення доходів і добробуту населення досить обмежений, оскільки червоне м’ясо коштує дорожче свинини чи курки. Однак в умовах логістичних складнощів, які з’явилися внаслідок морської блокади чорноморських портів з боку росії, виробники м’яса вимушені орієнтуватися на потреби внутрішнього ринку», — пояснюють аналітики.
Перевезення аграрної продукції транзитом через країни-члени ЄС коштує дорожче, що впливає на збільшення вартості товару для кінцевих покупців. Тим більше, Україна скорочує імпорт яловичини, і тому на ринку звільняється додаткова ніша для вітчизняних виробників. У липні Україна скоротила імпорт охолодженої яловичини на 54%, а мороженої яловичини — на 94% порівняно до червня 2023 року.