Чергове подорожчання кормових добавок прогнозують восени

14 червня 2022, 11:53 1041

Ціни на премікси зросли на 7-20%, а на окремі кормові добавки — навіть більше. Експерти ринку пов’язують це зі збільшенням логістичних витрат і ростом цін на сировину.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Свинарі України».

«Одним із найвагоміших чинників підвищення цін на премікси є здороження мінеральних інгредієнтів. Зокрема, як Україна, так і країни ЄС наразі змушені шукати альтернативних та оптимальних за якістю продукції постачальників монокальцію фосфату. Інші мінеральні складові також у дефіциті, що підштовхує їхні ціни до зростання.

Так, окремі позиції зросли в ціні на 30-50%. Крім цього, до імпортних потреб виробників кормових добавок тепер додалися сіль та сода. Щодо підвищення цін на амінокислоти (лізин хлориду, треонін, метіонін тощо) через їх брак, то це явище було тимчасовим. Водночас ціни на вітаміни залишаються відносно стабільними», — констатують експерти. 

При цьому вартість доставки імпортних «витратників» зросла більш ніж удвічі не тільки через здорожання пального. Так, часто у калькуляції на компанію-покупця закладають транспортні витрати і на зворотний шлях транспортного засобу.

«Оцінки операторів ринку кормів щодо приросту цін на премікси порівняно з довоєнним періодом коливаються в межах від 10 до 30%. Істотна розбіжність пов’язана з тим, що низка постачальників може стримувати здорожчання за рахунок закладених у довоєнні ціни валютних ризиків, власних запасів, зроблених до війни, та прямих контрактів на закупівлю великих партій кормових інгредієнтів із ЄС.

Водночас постачальники зауважують, що наступна хвиля здорожчання преміксів, найімовірніше, відбудеться ближче до осені. Її спричинить здорожчання енергоносіїв та фрахту сировини з віддаленіших країн, зокрема, амінокислот із Китаю», — прогнозують експерти.