Зерновий коридор: жодне судно за тиждень не пройшло інспекцію

16 травня 2023, 15:28 1660

Стабільна робота зернового коридору заблокована російською стороною.

Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

Так, за 41-й тиждень роботи зернового коридору (8-14 травня) жодне судно не пройшло інспекцію на вхід та жодне судно не зареєстроване для огляду на вхід. Крім цього, 60 суден знаходяться в очікуванні огляду.

«Відповідно, наразі в морських портах вантажаться лише судна, які зайшли раніше, і найближчими днями вони закінчаться. росіяни практично зупинили можливість подальшого експорту української агропродукції морським шляхом», — пояснюють в УКАБ.

Так, за вказаний період через морські порти Одеської області було експортовано 550,3 тис. т агропромислової продукції, що на 36% більше відвантажень цим каналом, ніж тиждень тому. 

Кількість кораблів, котрі були завантажені за цей тиждень, становила 13 одиниць, що на 2 судна більше попереднього тижня. Ці судна завантажені, але вони ще не пройшли необхідну інспекцію для продовження руху далі до клієнтів та очікують на неї. Такі обсяги залишаються одними з найнижчих показників цього року. 

Найбільші обсяги експорту протягом 41-го тижня роботи зернового коридору становили:  кукурудза (50% експорту за цей період), пшениця (28%), ячмінь (13%).

Українська продукція попрямувала до країн Азії (Китай, Бангладеш та Туреччина), Африки (Єгипет, Судан) та Європи (Іспанія).  

«Всього з початку роботи зернового коридору з 1 серпня 2022 року по 14 травня 2023 року вдалося експортувати 30,2 млн т продукції АПК нашим іноземним партнерам», — підсумували в УКАБ.