Зерновий коридор: росія заблокувала перевірку суден (оновлено)

12 квітня 2023, 14:21 1462

Жодне судно в межах Чорноморської зернової ініціативи вчора, 11 квітня, не змогло пройти перевірку.

Про це повідомив речник генсека ООН Стефан Дюжаррік, пише Sky News.

«Спільний координаційний центр вчора не зміг провести перевірки, оскільки сторонам потрібно більше часу, щоб досягти згоди щодо оперативних пріоритетів», — зазначив він.  

Дюжаррік нагадав, що в межах домовленостей судна перевіряються офіційними особами України, росії, Туреччини та ООН у водах біля узбережжя Стамбула, коли вони входять і виходять з української території. Але офіційні онлайн-дані показали, що вчора жодне судно не перевірялося.

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков раніше у коментарі The Guardian заявив, що «зернова угода» перебуває в «критичній ситуації» через дії росії. Зокрема, вчора Україна подала назви трьох суден для перевірки. Але росіяни їх викреслили та подали інші судна з поточної черги. Через такі дії представників країни-агресора жодне судно не змогло продовжити свій шлях, що рівносильне блокаді.

Оновлення.

Інспекції суден, що везуть українське зерно через Чорне море, поновилися після одноденної зупинки. Про це Reuters повідомив представник ООН у Спільному координаційному центрі Ісміні Палла. За його словами, всі кораблі, які прямують до України та назад, перевіряються офіційними особами росії, України, Туреччини та ООН у турецьких водах.

Представник ООН сказав, що «нормальні схеми інспекцій відновилися» у середу після того, як сторони погодили список суден.