Світовий банк: Для початку земельної реформи є декілька причин

17 травня 2018, 11:46 4118

Земельна реформа матиме комплексний вплив на українську економіку, — вона позитивно вплине не лише на розвиток фермерства, але й на боротьбу з корупцією, розв'язання проблем сільських територій, поліпшення економічного стану найбільш незахищених верств населення — зокрема, сільських пенсіонерів.

Про це заявила директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен під час презентації нової 5-річної Програми технічної допомоги СБ та ЭС «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні», говориться у повідомленні банку.

Ключовим елементом цієї реформи, за її словами, є запровадження ринку земель.

Головними причинами, чому Світовий банк вважає земельну реформу серед ключових на порядку денному реформування економіки України, вона назвала: збитки бюджету через нераціональне розпорядження державними землями сільгосппризначення, у тому числі й через корупцію; збитки власників паїв через занижену внаслідок мораторію орендну плату, а також гальмування зростання ВВП, що позначається на добробуті  не лише сільського населення.

Так, лише від заниженої ціни на оренду держземель, бюджет країни недоотримав за рік $60 млн.

Водночас Денис Нізалов, керівник Програми «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами», зазначає, що ця цифра стосується тільки зареєстрованих у Земельному кадастрі державних земель, а таких, станом на початок 2018 року, всього 25%. Тобто що відбувається з рештою 75% держземель сільгосппризначення, а це понад 7,5 млн га, — невідомо.    

Конкуренція та ринковий обіг сільськогосподарських земель можуть забезпечити більші надходження для найбіднішої категорії громадян — сільських пенсіонерів — ніж програми соціальної допомоги, — вважають експерти Світового банку. Так, за їх розрахунками,  за умов мораторію власники паїв недоотримують лише з оренди понад $3 млрд на рік.

За прогнозами Світового Банку, у разі скасування мораторію відбудеться відчутне зростання економіки України — щорічно на $0,7-1,5 млрд, що еквівалентно щорічному додатковому зростанню ВВП на 0,6-1,6%. 

«Міжнародні партнери готові продовжувати підтримку України, але ж Україна має також і сама подбати про себе і почати використовувати ресурси, які вона має від природи», — зазначила Кахконен.

Також в ході презентації, вона зазначила, що програма прозорого управління землями буде діяти в двох пілотних областях: Київській та Миколаївській.

«Вона буде включати технічну, консультативну, правову і освітню допомогу власникам сільськогосподарських земель», — повідомила Кахконен.