Виноробна галузь дає до 10 тис. робочих місць на селі

12 березня 2023, 14:25 1833

Виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, а в сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 людей.

Про це повідомила директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Алла Стоянова під час підготовчої наради до Комітетських слухань Верхової Ради — реформування виноробно-виноградної галузі «Сучасні проблеми виноградарства та виноробства Одеської області на шляху до вступу України до ЄС в умовах воєнного стану».

«Виноградарство та виноробство — це податки до громад, це валютна виручка від експорту та головне — робочі місця, головне — люди, що працюють на рідній землі. Для допомоги підприємствам, які вирощують та переробляють виноград, впроваджено низку програм, які працюють через єдиний державний аграрний реєстр (ДАР). Тож закликаю кожне підприємство зареєструватися та отримувати всі привілегії та можливості від держави та європейських донорів», — зазначає Алла Стоянова.

За словами начальника Одеської ОВА Максима Марченко, обласна військова адміністрація приділяє значну увагу розвитку виноградарсько-виноробної галузі регіону. 

«Останнім часом на підтримку цього сектору АПК з обласного бюджету спрямовано понад 5 млн грн. За рахунок цих коштів створено та ведеться Кадастр виноградників і розроблено карту земель, придатних для розміщення нових плантацій виноградників. Також спеціалістами галузі продовжується робота над створенням в області регіональної системи географічних зазначень та опрацьовується мережа контрольованих найменувань територій, що сприятиме в майбутньому просуванню наших вин на європейський та світовий ринок», — наголосив Максим Марченко.