«Вартість вина на сьогоднішній день становить від 250 грн за стандартну винну пляшку 0,75 мл, але вона буде підвищуватися через те, що дуже подорожчали тара, етикетка, упаковка. На жаль, виробники, які працюють на своїй сировині, зіштовхуються не лише з подорожчанням усього, що стосується виробництва, а ще й так само відчувають подорожчання всього, що стосується вирощування самої сировини», — розповідає співвласниця фермерського господарства.
Ягідник має давати максимальний урожай, інакше це будуть збитки
Повномасштабна війна внесла свої корективи у роботу СФГ «Галицька сорока», та попри складну ситуацію в країні, вони прийняли рішення працювати далі задля економічної підтримки України. Варіантів не працювати не було, адже кожна рослина має свій цикл, і їй не можна пояснити, що зараз війна.
«Ще однією серйозною проблемою на початку сезону була відсутність дизельного пального. У нас не було чим заправити машину, культиватори, якими ми обробляємо ягідник і чайну троянду. На жаль, для малих фермерських господарств не було ніяких програм підтримки. Виходили з того, що було, переходили на ручну роботу. Як там важко не було, та ми витримали», — відмічає Юлія Дейнека.
Страхи були у власників «Галицької сороки» та людей, які допомагали в обробці поля, адже працювати доводилося в період повітряних тривог. Зрозуміло, що Львівщина не була в настільки активній фазі обстрілу на початку війни, проте тоді був шок, а прийняття ситуації на той момент не було настільки спокійним і сильним.
«Однією з найбільших проблем також стало здорожчання ЗЗР, добрив, які ми використовуємо у себе на ягіднику. Відмовитися від них ми не можемо, адже це наш урожай, наше виробництво у майбутньому. Ягідник має давати максимальний урожай, інакше це будуть збитки», — розповідає фермерка.