Від сьогодні медичний канабіс легалізовано

16 серпня 2024, 10:29 1125

Закон про легалізацію медичного канабісу в Україні почав працювати сьогодні, 16 серпня 2024 року.

Про це свідчать дані на сайті парламенту

Так, закон «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності» запрацював через пів року після підписання Президентом Володимиром Зеленським.

Медичні сорти конопель будуть вирощуватись у теплицях, до яких матиме доступ поліція. Закон передбачає, що кожна рослина, партія продуктів переробки, одиниця фасованої продукції, паковання лікарського засобу на основі канабісу маркуватиметься унікальним електронним ідентифікатором.

Технічні сорти конопель будуть і надалі вирощуватися на відкритих площах як сільгосппродукція. Тепер норма вмісту тетрагідроканабінолу (ТГК) піднялася до рівня не вище 0,3% — для промислових цілей.

Водночас фермерів, які вирощують невеликі площі конопель, звільнили від обов'язку отримувати ліцензію. Виробник має лише задекларувати свою посівну площу. Мінагрополітики створить електронний реєстр, куди буде вноситися інформація про виробників технічних конопель. Щоб було зрозуміло, хто вирощує, скільки, і яке використовує насіння.

Раніше фермерам було дозволено вирощувати технічні сорти конопель із вмістом ТГК менше ніж 0,08% (до прикладу, у країнах ЄС допустимий відсоток ТГК для технічних сортів складає 0,2%, у США — 0,3%, у Швейцарії — 1%).