В Україні змінять правила користування державними сільгоспземлями

21 вересня 2022, 10:27 8631

Верховна Рада України схвалила за основу проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб’єктами державного сектору економіки» (№7588).

Документ підтримав 251 нардеп, свідчать дані на сайті парламенту.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкта, сьогодні рівень ефективності використання земель сільськогосподарського призначення державної власності залишається незадовільним.

Зокрема, у постійному користуванні державних підприємств, установ та організацій перебуває близько 3,2 млн га сільськогосподарських земель (тобто близько 7,5% від їх загальної площі), однак питома вага чистого доходу (виручки) від реалізації продукції у 2020 р. становила лише 3,3%.

Проєктом закону пропонується:

  1. Надання Кабінету Міністрів України права визначати та приймати рішення про передачу цілісних майнових комплексів державних підприємств, установ, організацій, яким належить право постійного користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення.
  2. Встановлення організаційно-правового механізму перетворення державних підприємств, у постійному користуванні яких перебувають земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею не менше 100 га, у товариства з обмеженою відповідальністю, 100% часток у статутному капіталі яких належать державі.
  3. Визначення порядку переоформлення права постійного користування земельними ділянками державного підприємства, що перетворюється на юридичну особу іншої організаційно-правової форми, на право оренди строком на 50 років.
  4. Запровадження передачі в суборенду земельних ділянок державної власності, які орендуються державними підприємствами, виключно на земельних торгах.
  5. Визначення порядку переоформлення права довічного успадковуваного володіння землею, права постійного користування земельною ділянкою на право оренди землі або викуп таких земельних ділянок.