В Україні посилять покарання за спалювання стерні

28 липня 2022, 11:53 2797

Верховна Рада України планує посилити кримінальну відповідальність за знищення чи пошкодження вогнем різних типів рослинності, у тому числі в умовах воєнного чи надзвичайного стану.

Відповідний законопроєкт (№7212-1) було ухвалено у першому читанні на пленарному засіданні 27 липня, свідчать дані сайту парламенту. 

Згідно з пояснювальною запискою до документу, законопроєкт пропонує криміналізувати відповідальність за умисне знищення або пошкодження вогнем або іншим способом лісу, зелених насаджень, стерні, лук, пасовищ, іншої рослинності, її залишків та опалого листя, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю на землях будь-якої категорії, якщо це завдало істотної шкоди навколишньому середовищу.

У зв'язку з цим документ передбачає нову редакцію ст. 245 Кримінального кодексу (знищення чи пошкодження об'єктів рослинного світу). Окремою частиною цієї статті вводиться більш жорстка відповідальність за шкоду, заподіяну територіям та об'єктам природно-заповідного фонду.

Так, у разі, якщо такі дії були вчинені на землях у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду або спричинили тяжкі наслідки для навколишнього середовища або знищення об'єктів природно-заповідного фонду, винні особи караються позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

У разі, якщо такі дії спричинили загибель людини, масову загибель тварин або інші особливо тяжкі наслідки або вчинені в умовах воєнного чи надзвичайного стану, термін покарання збільшується на строк від 5 до 10 років.

Крім того, пропонується доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею 245-1, яка передбачає відповідальність за знищення чи пошкодження лісу та/або лісових насаджень внаслідок порушення правил пожежної безпеки, у тому числі в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду. Винні можуть бути покарані у вигляді виправних робіт на строк до 2 років або обмеження волі до 3 років.

Така відповідальність посилюється, якщо ці дії завдали істотної шкоди навколишньому середовищу (позбавлення волі на строк від 1 до 3 років), спричинили загибель людини, масову загибель тварин або інші особливо тяжкі наслідки, або були скоєні в умовах воєнного чи надзвичайного стану (позбавлення волі на строк від 3 до 7 років).