В Україні подорожчали кукурудза та соняшник

16 березня 2018, 14:00 6176

Ціни на кукурудзу та соняшник помітно піднялися на ринку України за два минулих тижні.

Про це свідчать дані станом на 14 березня 2018 р., опубліковані «Аграрним союзом України».

Так, на умовах поставки EXW-елеватор ціни на кукурудзу прибавили 250-350 грн/т, на умовах поставки СРТ-порт на 250-300 грн/т, експортні ціни збільшились на 19-20$/т поставка березень-квітень.

Як пояснюють експерти, таке зростання внутрішніх цін стало наслідком присутності на ринку високої конкуренції, при цьому пропозиції на ринок надходять небагато (особливо великих партій). Найвагомішим чинником росту цін виступив звісно зовнішній ринок, де відмічається активний імпортний попит. Світовий ринок кукурудзи також демонструє зростаючі цінові тенденції, що відповідно відображається і на нашому ринку.

У той же час подорожчав соняшник. Так, на 200 грн/т зросли ціни соняшника на умовах поставки EXW-елеватор, на умовах СРТ-завод +100 грн/т, на умовах FOB (порти Чорного моря) +3-8$/т.

Фермери поступово збільшують продажі олійної, але цих об'ємів поки що не вистачає для покриття потреб закупівельних та переробних компанії, тому останні відповідно намагаються підвищувати свої ціни для залучення більших об»ємів, пояснюють експерти.

При цьому ринок соняшникової олії в слід за суміжними олійними ринками продемонстрував знижувальні тенденції, так експортна ціна української олії з поставкою в квітні втратила 5-10$/т. Таким чином, ринок олії може вплинути на зниження цін на сам соняшник, вважають експерти.