Українські аграрії вимагають від уряду відповіді на обмеження країн ЄС

25 квітня 2023, 13:53 1670

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» направила офіційну скаргу до Міністерства економіки України із запитом розпочати розслідування та вжити заходів у відповідь щодо дискримінаційних дій деяких країн ЄС, що ввели нещодавно заборону на імпорт широкого переліку сільськогосподарської продукції з України.

Про це говориться у повідомленні УКАБ.

«Ми сподіваємося на вирішення ситуації з експортом аграрної продукції шляхом діалогу, проте вже більше тижня перемовини не дають очікуваного результату. Відповідно Мінекономіки має розпочати розслідування і розглянути комісійно варіанти заходів у відповідь у разі неприпинення дискримінації української агропродукції», — прокоментував подання скарги генеральний директор УКАБ Роман Сластьон.

Як відомо, низка країн ЄС ввела заборону на ввезення дуже широкого переліку сільськогосподарської продукції з України. Так, Республіка Польща ввела заборону рішенням від 15 квітня 2023 року, Словацька Республіка заборонила імпорт від 17 квітня, Угорщина — від 18 квітня, Республіка Болгарія — з 24 квітня 2023 року.

«Згідно з статтею 29 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» передбачено можливість проведення відповідного розслідування з боку Мінекономіки. Матеріали такого розслідування розглядаються Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі, на підставі чого можуть бути прийняті рішення про вжиття адекватних заходів у відповідь на дискримінаційні дії інших держав», — уточнюють в асоціації.

Заходи України у відповідь можуть бути припинені в разі припинення відповідними державами дискримінаційних дій щодо України, підписання відповідної угоди та/або відшкодування шкоди, зазначають в УКАБ.