Україна розглядає можливість здійснення рейдової перевалки зернових

31 травня 2023, 09:20 2142

Технічна можливість виходити з Дунаю на баржах і навантажувати судна по 50-60 тис. т на рейдових стоянках є, але під час воєнних дій все, що пов’язане з функціонуванням територіального моря, повинно погоджуватися з військовими. За їхньою інформацією, на даний час в районі острова Зміїний це робити небезпечно.

Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков під час конференції GRAIN UKRAINE 2023.

«Але ми продовжуємо взаємодіяти, і щойно така можливість буде, зможемо розширити акваторію порту, наприклад, Усть-Дунайська, і зробити таку рейдову перевалку. Це якщо ми говоримо про Україну, але є можливість таке робити в румунських територіальних водах. В порту Констанца працює дві точки, де відбувається перевантаження, але відповідно до їхніх правил, це можливо тільки з терміналів, які розташовані в румунських портах. Напряму з українських портів баржами — не працює», — зазначає Юрій Васьков.

За його словами, кілька днів тому Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України звернулось до міністра транспорту Румунії з проханням дозволити на період воєнного стану відкрити додаткові точки без необхідності перевантаження у румунських терміналах. Найближчими тижнями  запланована чергова зустріч з румунськими колегами щодо вирішення цього  питання.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua