Україна повертається до Міжнародної організації виноградарства та виноробства

28 жовтня 2022, 11:15 2181

Україна відновлює членство в Міжнародній організації виноградарства та виноробства (МОВВ, International Organisation of Vine and Wine), до якої входила з 1997 по 2008 роки.

Про це говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства, яке разом із Міністерством закордонних справ та Посольством України у Французькій Республіці працювало над цим питанням. 

Статус членства буде автоматично поновлено 30 жовтня 2022 року. Офіційно про це оголосять 4 листопада 2022 року під час щорічних зборів організації. 

«Участь в МОВВ на правах постійного членства дозволить українським спеціалістам виноробної галузі активніше брати участь у роботі експертів, підкомісій і комісій організації щодо розробки нормативної документації, а також надасть можливість  використовувати офіційні стандарти та правила у міжнародній торгівлі винами та виноматеріалами», — пояснюють у міністерстві. 

У Мінагрополітики зазначили, що станом на 1 січня 2022 року загальна площа виноградних насаджень по всіх категоріях господарств України становила 34,0 тис. га, валовий збір — 257,5 тис. т. 

Майже з перших днів воєнної агресії рф переважна більшість виноградарсько-виноробних підприємств Херсонської та Миколаївської областей, площа під виноградниками яких становить не менше 25% від загальної площі виноградних насаджень в Україні, є окупованими або знаходяться в зоні бойових дій. 

Загалом в Україні налічується 144 виноробних підприємства (з них 29 малих виробників виноробної продукції).