Україна — у ТОП-20 виробників органіки

13 листопада 2018, 13:59 4432

Розвиток ринку органічної сільгосппродукції є в даний час одним із основних перспективних напрямків українського АПК.

Про це заявила співзасновник компанії BIO FARM ORGANIC Світлана Віязловська в інтерв'ю ІА «АПК-Інформ».

При цьому вона зазначила, що Україна, маючи в своєму розпорядженні достатньо сприятливі умови для розвитку органічного сільського господарства, вже досягла певних позитивних результатів у даній сфері.

«Так, наразі Україна займає 20-е місце в світі й 11-е в Європі за загальною площею сільськогосподарських угідь, сертифікованих як органічні. При цьому за останні 5 років вони збільшилися на 54% і в даний час складають 421,5 тис. га, з яких 48,1% зайняті під вирощування зернових (7-е місце серед країн-виробників органічних зернових). Понад 16% займають олійні (5-е місце в світі), 4,6% — бобові (7-е місце). Під овочами зайнято 2% угідь (10-е місце), а під фруктами — 0,6%», — уточнила Віязловська.

За її словами, сьогодні 80% органічної продукції України йде на експорт.

«За останні кілька років країна стала важливим постачальником органічної продукції на західний ринок, зокрема в країни ЄС. Ринок органічної продукції один з найдинамічніших у світі. Щорічно приріст органічної продукції становить 10-20%. Ціни на здорові продукти на полицях європейських магазинів вище на 20-25% їхніх аналогів традиційного виробництва», — зазначила експерт.

За словами Віязловської, на Заході отримати здорову кормову базу практично неможливо через малу кількість посівних площ і виснаження земель, тому сільгоспвиробники закуповують органічну сировину в країнах колишнього СРСР, Латинської Америки, в Індії для виробництва органічної, здорової їжі.