Україна і Білорусь у 1,5 раза збільшили товарообіг сільгоспродуктами

19 липня 2017, 12:37 2756

Україна і Білорусь збільшили у 2017 р. товарообіг сільськогосподарськими продуктами на $66,4 млн до $203,9 млн (+48%).

Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, говориться у повідомленні міністерства.

«Сьогодні Білорусь є важливим торговельним партнером України в аграрній сфері. За п«ять місяців цього року товарообіг сільськогосподарськими товарами між нашими країнами склав 203,9 млн дол. США, та збільшився на 66,4 млн дол. США у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. З огляду на це, Україна має позитивне сальдо в аграрній торгівлі з Білорусією за цей період у 178,3 млн дол. США», — відзначила Ольга Трофімцева.

За її словами, на сьогодні вже 18 українських підприємств здійснюють постачання продукції тваринного походження до Білорусі. Стільки ж білоруських підприємств експортують свої продукти тваринництва до України.

«Саме в галузі тваринництва ми відзначаємо значний потенціал зростання двосторонньої торгівлі. Тому ми раді вітати зафіксовану в Протоколі Дорожню карту відносно взаємовигідних постачань тварин, птиці, сировинну продукцію та репродуктивний матеріал від них, а також кормів для тварин і птиці», — зазначила заступник Міністра.

За її словами, білоруська сторона висловила серйозну зацікавленість у спільних проектах з метою збільшення реалізації сільськогосподарських машин українським фермерам. 

Експорт українських товарів до Білорусі склав — $191,1 млн. Ключові товари: залишки і відходи харчової промисловості — $54,8 млн, насіння олійних культур — $ 21,0 млн, вироби із зерна та хлібних злаків — $ 19,1 млн, м'ясо та субпродукти — $ 18,2 млн, зернові злаки — $ 17,7 млн, олія — $ 11,3 млн.

Імпорт склав — $ 12,8 млн. Ключові товари: готові або консервовані продукти з риби або ракоподібних — $ 2,8 млн, продукція борошномельно-круп'яної промисловості — $ 2,1 млн, продукти переробки овочів, плодів — $ 1,3 млн, сіль — $ 0,8 млн, молоко згущене — $ 0,7 млн.