Угоду підписано: зафіксовано домовленості про зерновий коридор з України

22 липня 2022, 17:22 2758

Україна та росія підписали угоди з Туреччиною та ООН про розблокування українських портів на Чорному морі для вивезення продовольства.

Про це повідомляє кореспондент AgroPortal.ua.

Як зазначається, Україна зафіксувала домовленості з Туреччиною та ООН. Аналогічну угоду уклали Росія, Туреччина та ООН.  З українського боку документ підписав міністр інфраструктури Олександр Кубраков. З російської сторони ініціативу підписав міністр оборони росії Сергій Шойгу. 

Домовленості передбачають транспортування сільгосппродукції з трьох портів — «Одеса», «Південний» та «Чорноморськ». Контроль за портами повністю був і залишається за Україною, повідомляє «Українська правда».

  • Перебування у цих портах жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна, не передбачається.
  • Жодного супроводу російськими кораблями чи присутності представників рф в українських портах не буде.
  • Усі перевірки суден будуть проводитися спільними групами в територіальних водах за необхідності.

Ініціатива, яка підписана представниками Туреччини, ООН та України, має бути затверджена Кабміном та оприлюднена у повному обсязі.

Як повідомив Олександр Кубраков у Facebook, під егідою ООН буде створено Спільний координаційний центр, до складу якого мають увійти представники Турецької Республіки, України, Організації Об’єднаних Націй та Російської Федерації, які надали гарантії щодо безпечного пересування суден, які братимуть участь у транспортуванні зерна та продуктів харчування з українських портів.

«Для дотримання домовленостей у Туреччині створять Інспекційні групи з числа представників усіх сторін, які будуть забезпечувати перевірку вантажів і персоналу, які прямують до українських портів або виходять з них. Інспеція буде проходити винятково в гаванях, на вході та виході Турецької протоки. Спільна інспекція убезпечить наші порти від входу «троянських конів» під виглядом цивільних суден», — пояснив він.

Рух жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів не передбачається.

Документ діятиме протягом 120 днів із дня підписання і може бути продовжений на такий самий період, якщо одна зі сторін не повідомить про намір припинити його дію, додав міністр.

Раніше радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у своєму Twitter-акаунті написав: «Україна не підписує жодних документів з росією. Ми підписуємо договір з Туреччиною та ООН і беремо на себе зобов'язання перед ними».