Трофімцева: АПК — в пріоритеті експортної стратегії України на 5 років

29 березня 2017, 11:04 1673

Стратегічне значення аграрного та переробного секторів нашої економіки обумовлено як об’єктивними конкурентними перевагами, які ми маємо використовувати вже сьогодні, так і неймовірно швидким розвитком галузі.

Таку думку висловила заступник міністра аграрної політики та продовольства України під час презентації проекту «Експортної стратегії України: Дорожньої карти стратегічного розвитку торгівлі 2017-2021», інформує Мінагропрод.

«Цей документ є важливим прикладом довгострокового планування. Більше того, він є важливим прикладом системного документу, розробленого за участі всіх зацікавлених акторів, а не лише урядом. Ми раді бачити харчову промисловість серед пріоритетних секторів експортної стратегії», — заявила Ольга Трофімцева.

Важливим елементом експортної стратегії заступник міністра назвала її орієнтацію саме на малий та середній бізнес.

При цьому, на її думку, для спільного успіху із зони комфорту доведеться виходити всім — як бізнесу, так і уряду. Ольга Трофімцева розповіла про ключові інструменти, які можуть допомагати малому та середньому підприємцю в пошуку експортних ринків збуту. Це створення експортно-кредитної агенції, а також інституту торгових та аграрних аташе в ключових регіонах. Також —проведення регулярних торговельних місій та підтримка участі компаній у виставкових та інших заходах за кордоном.

«Я вважаю, що аграрна та переробна галузь можуть бути своєрідною серцевиною для розвитку таких суміжних галузей, як IT-технології, зелений туризм, машинобудування для переробки та інші. Тобто розвиток цих галузей, з експортною орієнтацією, може бути імпульсом для всієї економіки», — резюмувала Ольга Трофімцева.