Тимчасовим коридором до портів Одещини вже зайшли 10 суден

04 жовтня 2023, 09:22 1163

Десять суден за останні кілька тижнів скористались коридором до глибоководних українських портів Чорного моря без інцидентів, ігноруючи погрози росії про атаки.

Як пише Bloomberg, прохід кораблів свідчить про те, що ставка України на створення власного торговельного маршруту після завершення «зернової угоди» виправдалася. 

За словами експертів, два судна дійшли до Одеси в неділю, ще два — до Чорноморська, і одне — до порту Південний. Це на додаток до ще п’яти суден, які вже пройшли коридором і з вантажами вийшли. Це означає, що наразі судна досягли всіх трьох глибоководних портів, використовуючи тимчасовий український коридор.

Окремо п’ять суден, які застрягли в Україні з початку війни, скористалися тим самим маршрутом, щоб вийти. 

Кількість суден, що скористались тимчасовим коридором, поки що невелика порівняно з роботою портів у межах зернового коридору, тому ООН продовжує співпрацювати з москвою щодо відновлення угоди про безпечний коридор.

«Ризики вищі, коли не досягнуто згоди, — зазначила генеральний секретар Конференції ООН з торгівлі та розвитку Ребека Грінспан. — Єдиний спосіб знизити ризики — повернутися до угоди всіх сторін. Ось чому ми продовжуємо наші зусилля для цього».

Також повідомляється, що міжнародні страхові компанії почали відновлювати покриття страхових ризиків.