Суд на Вінниччині зобов’язав громаду зареєструвати власність на меліоративну мережу

30 квітня 2024, 12:00 674

Вінницький окружний адміністративний суд зобов'язав Краснопільську сільську раду Гайсинського району вчинити дії щодо набуття нею права власності на внутрішньогосподарську меліоративну мережу з об’єктами інженерної інфраструктури.

Як говориться у повідомленні Вінницької обласної прокуратури, таким чином суд задовільнив позов Гайсинської окружної прокуратури про визнання протиправною бездіяльності громади. 

«Йдеться про локальні системи колишніх сільських рад, які 2020 року увійшли до новоутвореної Краснопільської територіальної громади, загальною протяжністю понад 594 км у вигляді відкритої регулюючої та провідної мережі протяжністю 46 км; закритих збирачів (колекторів) — 81 км; осушувальних (дренів) — 467 км; споруд на відкритій мережі (трубчасті переїзди, регулятори, перепади тощо) — 11 шт.; споруд на закритій осушувальній мережі (колодязі, гирла тощо) — 250 штук», — уточнили у відомстві. 

У прокуратурі пояснили, що орган самоврядування мав зареєструвати право власності на набуту осушувальну мережу, однак зволікав із оформленням майна, що належить громаді. 

«Така бездіяльність могла призвести до порушення функціонування цілої екосистеми, адже мережа забезпечує збереження водойм, запобігає засухам, паводкам та іншим природним надзвичайним ситуаціям, а також сприяє веденню сільськогосподарського виробництва в регіоні», — додали у відомстві. 

Після набуття рішенням законної сили прокуратура контролюватиме його виконання.