Скасовано списки критичних споживачів, яким не можна вимикати електроенергію

27 грудня 2023, 13:55 3071

Міненергетики скасувало списки критичних споживачів, яким не можна вимикати електроенергію.

Про це голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький розповів у інтерв'ю LB.ua.

Відповідний наказ «Про врегулювання питань щодо постачання електричної енергії споживачам та розрахунків між учасниками роздрібного ринку електричної енергії у період дії в Україні воєнного стану» втратив чинність 6 грудня 2023 року.

Кудрицький пояснив, що на початку вторгнення обласні воєнні адміністрації визначили перелік критичних споживачів. Проте через брак часу на опрацювання детальних критерів у переліках опинилися сумнівні об'єкти на кшталт готелів чи інших підприємств, які очевидно не виробляють тепло або не займаються водопостачанням населення і бізнесу. Зараз цей наказ уже скасували, і ці підприємства втратили свою «броню» від відключень.

«Ми будемо пропонувати створити нові списки. І там будуть лише ті підприємства, яким справді не можна відключати за жодних умов. Тому що це може спричинити тяжкі наслідки: чи то техногенні, чи то екологічні, чи то соціальні. Наприклад, системи водопостачання або централізованого опалення у великих містах.

Але навіть у цих захищених споживачів повинні бути чіткі зобов'язання оплачувати спожиту електроенергію. Хоча б у тих обсягах, у яких вони можуть. Не платити просто через те, що вони увійшли до переліку критично важливих об'єктів, вони не можуть. Тому потрібні механізми контролю над доходами таких підприємств. Щоб упевнитись у тому, що ці доходи в першу чергу направляються на сплату податків, зарплати співробітникам та оплату електроенергії. І в другу чергу вже на всі інші потреби», — розповів голова «Укренерго».