Швейцарія надасть $20 млн на розмінування земель в Україні

23 червня 2023, 14:57 1378

Швейцарія 2023 року в межах гуманітарного розмінування виділить Україні $20 млн і має намір продовжувати фінансувати цей напрям у наступні роки.

Про це повідомив міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс на Конференції з питань відновлення України (URC2023), пише «Інтерфакс-Україна».

«Процес розмінування — ключовий момент відновлення України. Це передумова для того, щоб люди, які перебувають в інших країнах, повернулися додому (...) Це також важливо для сільського господарства і для відновлення інфраструктури», — зазначив він.

Кассіс уточнив, що Швейцарія вже вирішила як перший крок підтримати Україну до 2028 року на суму $2 млрд, і розмінування — серед цих зобов'язань.

Він нагадав, що Швейцарський фонд розмінування (FSD) працює в Україні з 2014 року. Зараз фонд бере участь у спільному проєкті Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) та Всесвітньої продовольчої програми (ВПП) щодо підтримки дрібних фермерів та сільських домогосподарств, які найбільше постраждали від війни.

«Програма вже розпочалась на території Харківської області, а згодом пошириться на Миколаївську та Херсонську і буде орієнтована на фермерів із земельними ділянками до 300 га, а також на сільські домогосподарства, які вирощують продукти харчування для власного споживання», — говориться у повідомленні ФАО.