Робота над відновленням Держгеокадастру триває. Як працює нотаріат

03 квітня 2022, 09:20 4395

Через війну наразі не працюють Державний земельний кадастр і Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, правочини щодо купівлі-продажу земельних ділянок та зміни власника/користувача земельної ділянки не здійснюються. Наразі Мінагрополітики та Мін’юст працюють над частковим відновленням роботи цих сервісів в обмеженому функціоналі та з обмеженим доступом.

Про це повідомляє Мінагрополітики.

В роз’яснювальній інформації, підготованій спеціалістами Програми USAID із аграрного і сільського розвитку — АГРО про особливості роботи нотаріату, вчинення реєстраційних та нотаріальних дій в умовах воєнного стану, відмічається, що сьогодні нотаріуси вчиняють обмежений перелік нотаріальних дій без використання спеціальних бланків нотаріальних документів.

Щоб знайти нотаріуса, який працює в конкретному регіоні в умовах воєнного стану, можна скористатись переліком від Нотаріальної палати України або спеціальним телеграм-ботом @NotariusUaChatBot.

Через те, що не працюють Державний земельний кадастр та Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, правочини щодо купівлі-продажу земельних ділянок та зміна власника/користувача земельної ділянки не здійснюються.

На період воєнного стану встановлено спрощений порядок надання військовими адміністраціями в умовах воєнного стану сільськогосподарських земель у користування агровиробникам на один рік без реєстрації ділянок у земельному кадастрі, а прав на них — у Реєстрі прав.

Додається, що наразі функціонують такі державні реєстри України, за винятком окремих адміністративно-територіальних одиниць: Спадковий реєстр, Єдиний реєстр довіреностей, Єдиний реєстр спеціальних бланків нотаріальних документів; Державний реєстр актів цивільного стану; Державний реєстр обтяжень рухомого майна; Єдиний реєстр боржників.

Не функціонують: Державний реєстр речових прав на нерухоме майно; Державний земельний кадастр; Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (є можливість вчиняти окремі реєстраційні дії); Єдиний державний реєстр судових рішень.

Обмеження роботи реєстрів є динамічними та змінюються залежно від ходу війни. Міністерство юстиції наразі розробляє план поетапного відкриття доступу та роботи Реєстру речових прав та Реєстру юридичних осіб.

Відзначається, що Мін’юст та нотаріальна спільнота вживає всіх можливих заходів щодо відновлення роботи необхідних для кредитування інструментів та належного оформлення забезпечення виконання зобов’язань. Першочерговим завданням є відновлення нотаріального посвідчення аграрних розписок, а згодом іпотеки.