Перше відправлення зерновим коридором відбудеться цього тижня

25 липня 2022, 15:40 2762

Вже цього тижня перше відправлення зерна буде здійснене гуманітарним коридором відповідно до угоди з Туреччиною та ООН про розблокування українських портів на Чорному морі для вивезення продовольства. Загалом Україні потрібно два тижні, щоб почати вивезення зерна з усіх терміналів портів «Чорноморськ», «Одеса», «Південний».

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков під час брифінгу «Безпечне транспортування зерна та продовольства через морські порти України».

«Для нас принципово було, щоб в українських територіальних водах, портах повністю все контролювала Україна і наші військово-морські сили. Це стало можливим завдяки тому, що ЗСУ повернули контроль над островом Зміїний. Після цього ми відкрили Гирло Бистре до Дунаю, і за два тижня близько 70 суден пройшло цим шляхом», — зазначив Олександр Кубраков.

За його словами, вивезення продовольства з України дуже важливе з погляду економіки, адже це валютні надходження, а саме відкриття портів, за розрахунками Мінекономіки та НБУ, дозволить отримати мінімум $1 млрд на місяць.

«Друге — важливо, щоб наші фермери отримали цього року фінансування і мали можливість провести посівну на наступний сезон. Тому що без цього ми втратимо весь аграрний цикл і саму галузь. Третє стосується міжнародних партнерів. Ми бачимо, як розвивається глобальна інфляція в усіх країнах, бачимо, що відбувається в Африці без нашого зерна», — зазначає Олександр Кубраков.

Як повідомив заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков, наразі паралельно відбувається два процеси — формування спільного координаційного центру в Стамбулі, який має розробити внутрішні та технічні документи, та підготовка служб портів, адміністрацй, портових терміналів та суміжних підприємств.

«Діяльність координаційного центру полягає в нагляді та координації функціонування гуманітарного коридору. Вона не розповсюджується на територіальні води України, в наших водах лише українська влада має компетенції адмініструвати та забезпечувати всі процеси», — зазначив Юрій Васьков.

Він додав, що розмінування акваторії відбуватиметься виключно в тому коридорі, який потрібен для експорту зерна, водночас усі каравани будуть супроводжуватися рятувальними суднами Мінінфраструктури. Також до проходу комерційних караванів коридор випробовуватиме технічний флот.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua