Олійна галузь перевершить торішні показники виробництва та експорту

26 серпня 2023, 08:00 2541

Олійна галузь, попри всі труднощі, перевершить 2022 рік за обсягами виробництва та експорту. Позитивну роль у цьому зіграла дія «зернового коридору».

Про це в інтерв’ю The Ukrainian Farmer розповів директор «Укроліяпром» Степан Капшук, говориться у повідомленні асоціації.

За його словами, на сьогодні більшість заводів, які розташовані не на тимчасово окупованих територіях, завершують переробку соняшнику. Близько десяти заводів перероблятимуть ріпак.

«Якщо торік ми переробили 170 тис. т цієї олійної, то цього року плануємо переробити близько 500 тис. т. Головне — розуміти, як і куди вивезти цю продукцію, адже в Україні не використовують ані ріпакову олію, ані шрот. У цій продукції зацікавлений насамперед Євросоюз», – зауважив Степан Капшук.

Він уточнив, що у 2023/24 маркетинговому році очікується врожай соняшнику на рівні 12 млн т, сої — 4,1–4,2 млн т та ріпаку — 3,6–3,7 млн т.

«Маємо потужності для переробки всього обсягу олійних, але все залежатиме від мирного неба, а також за умов, що врожай лишиться в Україні. На жаль, гарантувати цього не можна. Попри те, що чотири європейські країни заборонили імпорт соняшнику, ріпаку, кукурудзи та пшениці, думаю, життя розставить крапки над «і», й ці обмеження буде знято», – підсумував Степан Капшук.