Олів'є обійдеться українцям дорожче, ніж минулоріч

27 грудня 2021, 11:05 263

Джерело фото: Gastronom.ru

Вартість одного з найпопулярніших салатів на новорічні свята — «Олів’є» — за рік зросла на 21%.

Такі підрахунки зробили експерти сервісу доставки продуктів Zakaz.ua, пише УНІАН.

«Протягом року спостерігається зростання цін майже на всі категорії товарів. У тому числі подорожчання спіткало всі основні продукти, що входять до складу олів'є, окрім картоплі. Порівнюючи з минулим роком, картопля подешевшала на 15% і коштує в середньому 7 грн за кілограм», — йдеться в повідомленні.

Пояснюється, що найбільше подорожчали цибуля (майже вдвічі) і яйця (на більш ніж 50%). Ціни на найдорожчий інгредієнт салату «Олів'є» ковбасу — варіюються від 120 до 290 грн/кг. Однак замість ковбаси часто додають курятину, яка теж подорожчала, вартість кілограма тушки зросла на чверть, а філе — на 20%.

Банка консервованого горошку коштує в діапазоні від 25 до 50 грн. Ціна свіжих огірків становить близько 50 грн, а солоних — 40-70 грн.

Оскільки основні складові майонезу, яйце і соняшникова олія, подорожчали, то, відповідно, виріс в ціні й сам майонез — в середньому на 20%.

Також аналітики підрахували, скільки коштуватиме приготувати на сім'ю 3 кг олів'є за класичним рецептом. Для нього потрібні картопля, морква, яйця, огірки свіжі або солоні, горошок, варена ковбаса, цибуля, зелень і майонез.

«За місяць до новорічних та різдвяних свят приготувати 3 кілограми олів'є на сім'ю коштуватиме українцям 209,9 грн, тоді як станом на 1 грудня 2020 року коштувало 173,5 грн», — проаналізували експерти.