Обмежений експорт спровокує збільшення переробки

11 травня 2022, 15:25 688

В умовах, коли експорт з України обмежений, зовсім незначна частина бізнесу готова говорити про інвестиції. У кращому випадку — будувати інфраструктуру, що допоможе диверсифікувати ризики у майбутньому.

Про це йдеться у матеріалі на «Економічній правді»

«Все це (обмеження експорту — ред.) у перспективі спонукатиме українську економіку до збільшення частки готової продукції у структурі експорту на противагу продажу сировини. Переробка дозволяє не лише підвищити вартість продукції, але й зменшити обсяги навіть за мінімальної обробки», — говорять експерти. 

Так, в агросекторі це може бути зростання обсягів тваринництва, переробка зерна на борошно та макарони, а кукурудзи — на крохмаль та амінокислоти, пояснює заступник міністра економіки — торговий представник України Тарас Качка.

В одному з найбільших українських агроекспортерів компанії «Астарта» визнають, що «все, до чого ми звикли завдяки українській розвинутій портовій інфраструктурі, доведеться відтермінувати до моменту перемоги України та запуску чорноморських і азовських портів».

У таких умовах зовсім незначна частина бізнесу готова говорити про інвестиції. У кращому випадку — будувати інфраструктуру, що допоможе диверсифікувати ризики у майбутньому.