Нардеп: КСУ ухвалив вірне рішення — відкриття ринку землі не на часі

20 лютого 2018, 12:25 3886

Зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення — не на часі.

Таку думку висловив народний депутат, член аграрного комітету Верховної Ради Сергій Лабазюк, коментуючи рішення Конституційного Суду України (КСУ) щодо відмови розглядати законність мораторію на продаж землі.

За словами нардепа, він підтримує рішення КСУ з цього приводу.

Оскільки для відкриття повноцінного ринку необхідно завершити інвентаризацію і розмежування земель с/г призначення (це землі державної, комунальної та приватної власності); провести загальнонаціональну нормативно-грошову оцінку земель с/г призначення та вдосконалити процедуру реєстрації земель і найголовніше — створити рівні умови для всіх учасників.

«Думаю, цих аргументів більше, ніж достатньо, щоб зрозуміти, чому поки наша країна не може запустити повноцінний ринок землі. Тому якби Конституційний Суд взяв до розгляду це питання і якби його рішення було на користь відкриття ринку — невідомо, які б наслідки це мало для країни», — наголосив нардеп.

Лабазюк нагадав також, що в кінці минулого року Верховна Рада прийняла рішення продовжити на рік дію мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2019 року.

«Можна було, звісно, прописати мораторій ще на 3-5 років. Але це — лише «забалакування» питання і не більше. Тому нам зараз не потрібно втрачати час, а напрацювати детальну, покрокову карту дій», — підкреслив він.

Політик також нагадав, що входить в робочу групу, яка займається напрацюванням законодавчих змін в земельному питанні.

«Робоча група напрацьовує законодавчі зміни, залучені аграрні асоціації, громадськість, фермери. Хочу вірити, що нам вдасться показати результат вже в найближчі місяці. Законодавчі зміни обов'язково будуть представлені на обговорення громадськості, а після того лише будуть вноситися до сесійної зали», — додав політик.


Для довідки: Конституційний Суд України відмовив у відкриті справи за запитом 55 нардепів про скасування мораторію на продаж землі. 

В кінці грудня 2017 р. Президент Петро Порошенко підписав закон, що продовжує на 1 рік дію мораторію на продаж чи відчуження іншим способом земель сільськогосподарського призначення.