На розмінування всіх українських портів потрібно 10 днів

29 червня 2022, 16:15 1175

Розмінувати всі українські порти можна приблизно за 10 днів, але при цьому потрібне дипломатичне гуманітарне рішення, оскільки суто військового вирішення цієї проблеми не існує.

Про це повідомив співвласник найбільшого портового оператора України ТІС Андрій Ставніцер в інтерв'ю LB live.

«Сьогодні техніка зробила дуже великий крок у цьому питанні. Існує два види дронів, які роблять це. Є повітряний дрон, який схожий на гелікоптер. Він літає над зазначеною територією та сканує на предмет присутності плавучих та відірваних мін. Також є морські дрони, які плавають і виявляють міни на глибині», — розповідає Андрій Ставніцер.

Він наголосив, що існуюча проблематика з блокуванням портів не має військового вирішення, тому що торгове судноплавство — це не військовий флот, і жодна страховка не випустить ці судна у плавання без будь-яких домовленостей. На думку Андрія Ставніцера, така домовленість може бути лише через ООН та через гуманітарний коридор за потреби охорони військових судів.

propData.content.image
Андрій Ставніцер, співвласник портового оператора ТІС

«Українські порти заблоковані, і в Україні замкнено 22-23 млн т зерна торішнього врожаю, в грошах — це $12-15 млрд, недоотриманих нашими аграріями. Україна не пристосована для довгострокового зберігання зерна, ми не маємо для цього технологій. Я впевнений, що скоро ми показуватимемо послам та представникам ООН, як гниють мільйони тонн зерна, якими Україна могла б годувати людей по всьому світу»