Мінімальні експортні ціни на зерно: механізм розрахунку і строки впровадження

20 червня 2024, 13:22 1138

Мінімальні експортні ціни на сільськогосподарські товари, передбачені законом про повернення валютної виручки агроекспортерами, будуть розраховуватись на основі митних даних за попередній місяць.

Про це розповів радник міністра аграрної політики та продовольства України Михайло Соколов, повідомляє ASAP Agri у Telegram.

«Ми використовуємо метод 5% процентиля. Тобто беремо 5% від усіх контрактів, які були укладені за найнижчими цінами, і вираховуємо з них середню ціну. І отриманий результат додатково дисконтуємо на 10%. Таким чином, ця мінімальна розрахована ціна буде нижчою за середньозважену», — пояснив Соколов.

Він також зазначив, що кількість угод, укладених за цінами, нижчими за розраховану мінімальну ціну, буде дуже незначною: «Такі угоди — це або дійсно окремий випадок, або якась афера».

Також експерт розповів про формування ціни під час форвардних контрактів.

«Буде застосовуватися мінімальна ціна на момент укладання форвардного контракту. Сподіваюся, що проблем не буде, тому що розраховані ціни будуть низькими, і контракти будуть легко виконуватися», — пояснив він.

Мінімальні експортні ціни почнуть розраховуватися з моменту затвердження відповідної постанови Кабінетом Міністрів України, сказав Соколов.

Як пише Reuters із посиланням на джерела в уряді, нові цінові правила експорту агропродукції почнуть діяти не раніше серпня.