Конкуренція та прозорість: що змінять у закупівлях харчів для армії

04 лютого 2023, 11:15 1702

Кабінет Міністрів України створив робочу групу, яка має розробити оновлену систему закупівель харчів для армії. Новий механізм закупівель має збалансувати дотримання секретності та публічний контроль, але одночасно забезпечити безперебійність постачання.

Згідно з постановою КМУ №93 від 31 січня, головою міжвідомчої робочої групи з визначення нових підходів до закупівлі Міністерством оборони продуктів харчування з використанням електронної системи закупівель визначено першого віцепрем'єр-міністра — міністра економіки України.

«Ми маємо змінити підходи до державних закупівель продуктів у військовій сфері таким чином, щоб максимально розширити конкуренцію для постачальників. Саме конкуренція може забезпечити справедливі ціни та безперебійне постачання. Зараз ми працюємо над створенням окремого розділу в ProZorro саме для військових потреб. Наша основна мета — зробити все можливе задля того, щоб закупівлі їжі для армії відбувались ефективно, а постачання були своєчасними та якісними», — пояснила перший віцепрем’єр міністр — міністр економіки Юлія Свириденко.

Заступник міністра економіки Надія Бігун розповіла, що новий механізм закупівель може базуватися на принципах, що вже закладено в Постанову №1275, яка регулює закупівлю речового майна.

«Є пропозиція розширити дію рамкової угоди для потреб оборони, що регулюється Постановою №1275 для закупівель речового майна, на продукти харчування. А також одночасно ми опрацьовуємо технічну реалізацію рамкової угоди для потреб оборони в ProZorro. Ми пропонуємо Міноборони перейти від закупівлі «послуг харчування» до закупівлі «продуктів харчування з доставкою».

Крім того, є пропозиції змінити терміни укладання контрактів — укладати договір із постачальником будуть не на рік, як це робиться зараз, а на квартал. У цьому випадку не буде такого суттєвого впливу на ціни сезонного фактору, і постачальникам не потрібно буде закладати до контрактів такі великі ризики, як це відбувалось з цінами на овочі під час формування пропозиції на рік. Також ми пропонуємо ввести функцію перегляду лотів за регіонами, що дозволить залучити суттєво ширший ринок постачальників», — розповіла Надія Бігун.