Інвестиції у переробку. В Україні визначили, як стимулювати несировинний експорт

09 грудня 2022, 08:00 2061

Джерело фото: Мінекономіки

Стимулювання інвестицій у переробну промисловість — одне з головних завдань уряду, що призведе до структурної зміни зовнішньої торгівлі України на користь несировинного експорту.

Про це наголосив заступник міністра економіки України Тарас Качка під час презентації бачення розвитку фінансових інструментів стимулювання несировинного експорту в Україні під час виступу на Export Credit Forum 2022.

Тарас Качка відзначив, що для стимулювання переробної промисловості держава планує: 

  • запровадити режим сприяння експорту переробної продукції залежно від стадії її переробки; 
  • розробити механізм стимулювання виробників «зеленого» сектору експорту до ЄС; 
  • надавати допомогу новим експортерам, які хочуть виходити на ринок ЄС;
  • запустити страхування від воєнних ризиків для інвестицій у переробку. 

За допомогою «Експортно-кредитного агентства» за наступні п’ять років планується підтримати до 100 млрд грн українського експорту. 

«Це дозволить нам збільшити загальний експорт до $280 млрд, а також створити чи зберегти 26 тисяч робочих місць», — зазначив Тарас Качка. 

Додатковий обсяг фінансових ресурсів, доступних для експортно орієнтованого бізнесу, заплановано збільшити з 0,3% ВВП до 5% ВВП до 2025 року. 

Ці кроки реалізовуватимуться уже зараз, а потім стануть частиною плану повоєнного економічного відновлення України. 

Тарас Качка під час дискусії наголосив, що, незважаючи на безліч викликів і складностей, які створює для експортерів війна, вона також створює нові можливості. Зокрема, зняті бар’єри на ринках ЄС, санкції проти російських компаній дозволяють українському експорту заміщувати російські товари на світових ринках, а створені логістичні «коридори солідарності» та підтримка з боку сусідніх держав-членів ЄС полегшують логістику.