Інститут здоров’я рослин розширив спектр агробіологічних сервісів

04 лютого 2019, 08:42 2192

Вже з цього року до переліку послуг «Інституту здоров’я рослин», якими можуть скористатися аграрії, додалася фітопатологічна експертиза насіннєвого матеріалу.

Про це повідомляє прес-служба компанії UKRAVIT.

«Якісне, здорове насіння — основа майбутнього врожаю. Тому розробку будь-якої системи захисту і живлення потрібно починати з дослідження посівного матеріалу. Адже від виявленого захворювання насіння залежить вибір протруйника (чи й навіть необхідність замінити посівнний матеріал!), а від насіння — весь майбутній врожай. Тому фітоекспертиза має бути обов«язковим елементом технології вирощування для будь-якої культури», — рекомендує керівник агробіологічної лабораторії Інституту Володимир Конограй.

За його словами, сьогодні фітоекспертиза — досить затребувана послуга серед українських сільгоспвиробників. Однак далеко не кожна лабораторія в Україні може надавати такі сервіси, оскільки цей тип досліджень вимагає застосування спеціального обладнання, сучасних методик дослідження і роботи вузькоспеціалізованих фахівців.

»Інститут здоров«я рослин» має всі можливості для проведення фітопатологічної експертизи насіннєвого матеріалу. З початку року ми досліджуємо насіння різних культур, а з часом плануємо працювати й з рослинним матеріалом. Ми використовуємо кліматичні камери, в яких методом вологих камер або на поживних середовищах проводимо стимуляцію росту патогена. Потім за допомогою мікроскопічних досліджень ідентифікуємо грибкові хвороби. Якщо в ході дослідження виявлено зараженість чи пошкодженість посівного матеріалу, фахівці Інституту надають аграрію рекомендації з використання протруйників і проведення агротехнічних заходів для зменшення розвитку хвороб у подальшому», — зазначає Володимир Конограй.


Для довідки: Науково-дослідний інститут «Інститут здоров'я рослин» відкрився в червні 2018 року в Черкасах. Це - унікальна науково-практична платформа для досліджень агропроблематики. «Інститут здоров'я рослин» об'єднує декілька напрямків роботи: це фундаментальні і прикладні дослідження, агробіологічний сервіс та науково-освітній напрям. Наукова установа працює за зразком кращих світових НДІ і не має аналогів в Україні. Тут застосовують передові методики аналізу і краще світове обладнання.