Експорт зерновим коридором за тиждень зріс на 78%

07 червня 2023, 08:00 1083

Українські експортери за 44-й тиждень роботи зернового коридору (29 травня-4 червня) через морські порти Одеської області відправили 395,6 тис. т агропромислової продукції, що на 78% більше відвантажень цим каналом, ніж тиждень тому.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«Кількість кораблів, що були завантажені за цей тиждень, становила 7 одиниць, що на 3 одиниці більше попереднього тижня. Ці судна завантажені, але вони ще не пройшли необхідну інспекцію для продовження руху далі до клієнтів та очікують її.

Хоча показники відвантажень зерновим коридором і зростають, однак вони продовжують залишатись дуже низькими. російська сторона весь час змінює принципи відбору суден, які проходять інспекцію на вхід в одеські порти, штучно затримуючи його роботу. За минулий тиждень інспекцію на вхід пройшло лише 6 суден», — додали експерти. 

Найбільші обсяги експорту протягом 44-го тижня роботи зернового коридору становили: кукурудза (60% експорту за цей період); пшениця (25%); макуха соняшникова (15%).

Українська продукція попрямувала лише в 2 країни: Китай та Іспанію.

«Всього з початку роботи зернового коридору з 1 серпня 2022 року по 4 червня 2023 року вдалося експортувати 31 млн т продукції АПК нашим іноземним партнерам», — підсумували в УКАБ.