росія відновила реєстрацію вхідного флоту, але порушує порядок

06 червня 2023, 08:00 940

російська сторона 4 червня зареєструвала два вхідних судна, які були заявлені до участі в зерновій ініціативі в той же день.

Це суперечить прийнятим правилам інспектування суден, які передбачають, що першочергово перевірку проходять ті, які найдовше знаходяться в очікуванні, говориться у повідомленні Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

«Таким чином, росіяни проігнорували необхідність інспектування 56 суден, що вже тривалий час (деякі —  понад 3 місяці) очікують у територіальних водах Туреччини на вхід в українські порти», — пояснили у міністерстві. 

Реєстрація вхідного флоту російською стороною в Спільному координаційному центрі (СКЦ) здійснюється обмежено, а логіка вибору суден для реєстрації є незрозумілою та непрозорою. Жодних критеріїв щодо кількості та черговості вибору суден для реєстрації російська сторона не називає, фактично здійснюючи вибір суден для інспекції на власний розсуд. Це максимально ускладнює планування роботи для всіх учасників зернової ініціативи, пояснюють у міністерстві розвитку.   

«Зазначимо, що інспекційний план передбачає 9 інспекцій (3 — на вхід, 6 — на вихід), але зазвичай росіяни виконують не більше половини з погодженого ними ж плану. Так, середньодобова кількість інспекцій у травні становила тільки 3 судна на добу, а перевірки флоту не проводились з 1 червня через блокування росією реєстрації нових суден. Такі дії росіян унеможливлювали складання інспекційного плану», — говориться у повідомленні.

Наразі в черзі в територіальних водах Туреччини очікують на інспекцію 67 суден, з яких 58 — йдуть під завантаження в українські порти, а 9 — вже завантажені продовольством. 

«Вже понад місяць росія продовжує блокувати судна до порту «Південний», чим грубо порушує умови зернової ініціативи. За минулий тиждень з портів «Одеса» та «Чорноморськ» було відправлено тільки 8 суден з 400 тис. т продовольства», — підсумували у міністерстві.