Ексчиновник Держгеокадастру привласнив третину земель громади на Житомирщині

23 червня 2023, 18:00 1585

Співробітники Служби безпеки викрили колишнього посадовця, який раніше очолював Головне управління Держгеокадастру в одній із областей Центральної України.

Після звільнення він незаконно вивів з комунальної власності майже 2 тис. га землі на Житомирщині, що становить фактично третину земель Барашівської територіальної громади, говориться у повідомленні СБУ.

Загальна сума збитків оцінюється у понад 70 млн грн.

Для реалізації «схеми» зловмисник залучив чотирьох державних реєстраторів і землевпорядників, очільницю місцевого сільгосппідприємства і свого колишнього водія.

«Вони незаконно переоформлювали гектари лісових угідь на підконтрольні комерційні структури приватного агросектору. Для цього вносили недостовірні відомості до державних баз даних та майнових реєстрів», — йдеться у повідомленні.

Під час слідчих дій в адміністративному приміщенні регіонального управління Держгеокадастру та в офісах приватної компанії однієї з фігуранток виявлено документи із доказами незаконної діяльності.

На підставі зібраних доказів організатору оборудки та шести його спільникам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 27 та ч. 4 ст. 190 КК України — шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах організованою групою.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Крім того, арештовано активи агропідприємства, яке фігурує у «схемі». Готуються клопотання про накладення арешту на майно інших учасників злочину.