Домовились домовлятися: в Туреччині розповіли про результати переговорів по зерну

13 липня 2022, 21:48 2821

Військові делегації України, росії, Туреччини та представники Організації Об’єднаних Націй (ООН) домовились про створення координаційного центру в Стамбулі з питання розблокування українських портів для вивезення сільгосппродукції.

Про це заявив міністр національної оборони Хулусі Акар за результатами сьогоднішньї чотиристоронньої зустрічі, пише «Анадолу»

«За результатами зустрічі, яка пройшла в позитивній та конструктивній атмосфері, у Стамбулі буде створено координаційний центр із представниками всіх сторін. Було узгоджено основні технічні питання, такі як спільний контроль у пунктах призначення та забезпечення безпеки судноплавства на маршрутах пересадки», — сказав він. 

Акар зазначив, що сьогоднішня зустріч стала «важливим кроком для сприяння вирішенню продовольчої кризи».

«Ми бачимо бажання сторін вирішити цю проблему. Ми спробуємо дійти до результату, здійснивши це в координації з ООН. У цьому сенсі досягнуто домовленості про повторну зустріч української та російської делегацій у Туреччині наступного тижня. На цій зустрічі, яку ми проведемо наступного тижня, всі деталі будуть ще раз розглянуті і планується підписання відповідного документу», — додав міністр оборони Туреччини. 

У свою чергу Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що під час чотиристоронньої зустрічі в Стамбулі сторони досягли прогресу щодо питання експорту зерна з України морським шляхом, повідомляє кореспондент «Європейської правди».

«Сьогодні ми побачили критичний крок уперед для забезпечення безпечного експорту українського збіжжя Чорним морем», — сказав він. 

За словами генсека ООН, учасники переговорів у Стамбулі не уклали угоди, але домовилися працювати над нею. Він додав, що сторонам ще належить узгодити технічні деталі експорту зерна.

«Сьогодні — важливий і суттєвий крок на шляху до укладання угоди», – додав генсек ООН і зазначив, що наступна зустріч щодо питання вивезення зерна відбудеться наступного тижня.