Для деблокади зернового коридору необхідна підтримка усього цивілізованого світу

31 січня 2023, 15:26 1451

Проблему гальмування роботи зернового коридору необхідно вирішувати із залученням міжнародної спільноти.

Про це заявив заступник міністра агрополітики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич, говориться у повідомленні Мінагрополітики.

Він уточнив, що росія третій місяць цілеспрямовано блокує роботу «зернової ініціативи». У черзі на інспекцію наразі очікують 117 суден. У середньому перевірку проходять 2-3 судна в день, тоді як у вересні та жовтні цей показники становив 6-7.

«Вдалося частково вийти з цієї ситуації: було прийнято рішення пропускати судна з більшим тоннажем. Тим не менше, тижневі очікування здорожчують логістику. У результаті, по-перше, продукція стає дорожчою для отримувачів, і особливо чутливо це позначається на країнах, які залежать від українського зерна. По-друге, це падає також додатковими витратами на українських аграріїв, зменшуючи відпускну ціну зерна», — зазначив Маркіян Дмитрасевич.

Так, через порти Одеси в середньому за місяць експортується трохи більше ніж 3 млн т агропродукції, тоді як їхня потужність — близько 6 млн т. У результаті за увесь час роботи зернового коридору експортовано 19 млн т.

«За умови використання потужностей одеських портів на повну, ця цифра була б набагато більшою, що дало б фінансові можливості для аграріїв профінансувати посівну та збиральну кампанії 2023 року», — підкреслив заступник міністра агрополітики.

За його словами, українська сторона наполягає на тому, щоб збільшити кількість інспекторів і таким чином пришвидшити процес перевірки суден. А Президент України на своєму рівні піднімає питання про включення до «зернової ініціативи» миколаївських портів, що здешевило би логістику для українських аграріїв і забезпечило більший вал продукції на світовому ринку зерна.

«Україна в постійних переговорах з партнерами — ООН і Туреччиною. Ми сподіваємося на результати. Але тут важлива відповідна реакція й іншого цивілізованого світу», — акцентував Маркіян Дмитрасевич. Адже наслідком війни в Україні, зокрема блокування Чорноморської зернової ініціативи, є зростання цін на продовольство.