Блокада кордону: Україна просить ЄС про контроль та готує евакуацію для водіїв

24 листопада 2023, 11:59 1132

Український уряд ініціює створення моніторингової групи з боку Європейського Союзу на кордоні.

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури України Сергій Деркач у Facebook.

«Пропонуємо європейським колегам фіксувати офіційно ту ситуацію, яка відбувається перед пунктами пропуску. Чи пропускаються небезпечні вантажі, яким чином перетинає кордон гуманітарна допомога, а головне — в яких умовах уже більше двох тижнів перебувають наші водії», — пояснив він. 

Сергій Деркач підкреслив, що офіційний лист з такою пропозицією уряд направив і очікує на відповідь. 

«Зі свого боку, ми розпочали збір даних для евакуації наших водіїв. У нас уже вичерпався час на погодження компромісів. Зараз наші водії за мінусової температури потерпають від дій кількох людей, що заблокували кордон за згоди місцевої влади. Ми кілька разів порушували питання на робочому та офіційних рівнях щодо харчування, чергування швидких, пожежних машин, належних санітарних умов — цього всього немає. Натомість і надалі бачимо повідомлення про погодження продовження протесту з боку місцевої влади», — пояснив він. 

Посадовець запевнив, що Україна буде вивозити всіх, хто висловить таке бажання, — форма для заповнення про евакуацію для водіїв та перевізників за посиланням.

«За останні три тижні питання блокади порушувалось на всіх можливих рівнях, десятки листів, зустрічей. Ми запропонували низку компромісів, польський уряд та Єврокомісія їх знають. Але домовитись про щось можливо лише тоді, коли є бажання домовлятись, а не лише бажання блокувати кордон», — підсумував він.