Блокада кордону: Польща посилить перевірки українських перевізників

30 листопада 2023, 09:20 2392

Польща посилить перевірки українських перевізників. До автомобільної інспекції долучаться представники митної, прикордонної служб та поліції.

Про це повідомив міністр інфраструктури Польщі Алвін Гаджадхур за результатами зустрічі з протестувальниками на кордоні, пише TVP

«Ми хочемо боротися з нечесною конкуренцією з боку закордонних компаній, які забирають ринок у чесних польських перевізників… Результатом цієї зустрічі стане посилення контролю на під’їзних дорогах до прикордонних пунктів, які блокуються», — сказав він. 

Водночас міністр звернувся до Єврокомісії з проханням призначити комітет, який перевірить дію угоди між Україною та ЄС, згідно з якою було призупинено обов’язок отримання дозволів. Він також звернувся до українського уряду з проханням відключити систему електронної черги принаймні на двох пунктах пропуску, говориться у повідомленні Міністерства інфраструктури Польщі.  

Водночас представник перевізників Вальдемар Ящур наголосив, що протести на кордоні припиняти наразі не збираються, проте відмовляться від блокування ще двох пунктів пропуску, підготовка до чого вже тривала.

«Ми також готові розглянути можливість пом’якшення форми нашого протесту, якщо польська держава посилить ефективний контроль вантажівок, які в’їжджають до Польщі. Кількість порушень серед українських водіїв є значною, а залучення державних служб, на нашу думку, ще надто мало. Це стосується перевірок, які проводять такі служби як Інспекція дорожнього транспорту, Національна податкова адміністрація, прикордонна служба та поліція», — заявив Ящур.

Крім того, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Варшава ініціюватиме на рівні Євросоюзу відновлення дозволів на вантажоперевезення для України, пише НВ.

«Дуже важливо, щоб міністр інфраструктури отримав відповідні вказівки на Раду міністрів ЄС з питань транспорту, щоб повернутися до попередньої дозвільної системи. Система дозволів діяла добре. Ми запропонуємо відновлення цієї дозвільної системи», — заявив він.

Очільник уряду Польщі зазначив, що польська делегація в Києві узгодила зміни, які, ймовірно, пришвидшать пропуск через кордон порожніх вантажівок, що зменшить черги.