Без зернового коридору урожай фермерів залишиться на складах

19 серпня 2023, 09:20 4361

Хоча цьогорічний урожай на 20% більший, ніж торішній, проте непомірно високі витрати на логістику та блокада росією чорноморських портів України зробили транспортування зерна занадто дорогим.

Про це розповів фермер Віктор Цвик із Київщини, який зазвичай експортує до 90% свого врожаю з порту Одеси, пише «Радіо Свобода».

Минулого місяця росія вийшла з угоди, яка дозволяла Україні транспортувати зерно по всьому світу. Як і багато інших українських фермерів, продукція Віктора Цвика фактично залишилася без збуту. Не маючи можливості продати свій урожай, український фермер хвилюється, як утриматися на плаву фінансово.

«Зерно було основним джерелом доходу ферми. Оскільки зараз єдиним варіантом його збуту є дорожчі автомобільні, залізничні та річкові маршрути через Європу, зерно, швидше за все, залишиться на складах. А це величезні збитки» констатує Віктор Цвик.

Наразі фермер вдався до такої стратегії як бартер, щоб утримати господарство на плаву. Але він не сподівається отримати прибуток. Беззбитковість  це найкраще, на що можна сподіватися, говорить сільгоспвиробник.

Через обмежені можливості збуту своєї продукції багато фермерів вирішили не сіяти зернові. За словами аналітиків, виробництво кукурудзи та пшениці в Україні впало цього року майже на 40% порівняно з довоєнним рівнем. Деякі фермери почали виробництво інших продуктів, як-от соняшникової олії, щоб отримати хоча б якийсь прибуток.