Про це повідомляє прес-служба компанії UKRAVIT.
В компанії відмічають, що аграріям, які виробляють продукцію на експорт, необхідно в обов«язковому порядку підтверджувати її безпечність. Останнім часом покупці українського зерна з ЄС і Великої Британії почали дедалі більше цікавитися, якими пестицидами обробляють поля в Україні.
«У світовій практиці експортоване зерно і продукти його переробки повинні неодмінно відповідати Технічному регламенту ЕС чи іншим документам, прийнятим з метою захисту життя і здоров'я людей, охорони навколишнього середовища, а також для попередження дій, що вводять в оману партнерів», — розповідає керівник сервісно-аналітичного центру »Інституту здоров«я рослин» Ірина Перехрест.
За її словами, із появою нових вимог з боку експортерів в Україні ця послуга починає користуватися дедалі більшим попитом, але, на жаль, сьогодні не кожна лабораторія може надати в повному обсязі такі послуги.
«Ми в »Інституті здоров«я рослин» проводимо дослідження на залишкову кількість пестицидів (понад 160 показників) і токсичних елементів у зерні, зернобобових культурах і продуктах їх переробки, крупах, кормах, комбікормах, плодоовочевій продукції та продуктах її переробки, натуральному меду й продуктах бджільництва. У перспективі плануємо додати до цього списку визначення мікотоксинів і показників якості«, — зазначає Ірина Перехрест.
За даними трейдерів, зараз експортерам, які працюють на зовнішніх ринках, для підтвердження якості та безпечності своєї продукції досить скринінг-методу. Однак, наприклад, на мед європейці вимагають розширеного дослідження.
«Методи для виявлення залишкових пестицидів у продукції ми застосовуємо різні — від скринінгу до хроматографії. Усе залежить від вимог замовника і показників, на які необхідно дослідити продукцію. Та в будь-якому випадку, навіть мінімальне дослідження може мати велике значення у збереженні здоров«я людини та довкілля. Крім того, визначення залишкової кількості пестицидів є важливим етапом дослідження ресурсів господарства й надання рекомендацій для їх покращення та відновлення», — пояснює Ірина Перехрест.
Для довідки: Науково-дослідний інститут «Інститут здоров'я рослин» відкрився в червні 2018 року в Черкасах. Це - унікальна науково-практична платформа для досліджень агропроблематики. «Інститут здоров'я рослин» об'єднує декілька напрямків роботи: це фундаментальні і прикладні дослідження, агробіологічний сервіс та науково-освітній напрям. Наукова установа працює за зразком кращих світових НДІ і не має аналогів в Україні. Тут застосовують передові методики аналізу і краще світове обладнання.