Науковці навчились визначати за запахом стать курчат у яйці

04 червня 2023, 12:00 6426

Команда Каліфорнійського університету в Девісі спільно зі стартапом Sensit Ventures знайшла спосіб визначати стать курчат.

Зазвичай в інкубаторах курчат сортують через добу після вилуплення, пише ZME Science.

«Ми виявили, що в яйці містяться летючі хімічні речовини, запах, який можна вловити та відсортувати птахів», — повідомив у заяві генеральний директор Sensit Ventures Том Терпен.

Так команда змогла ідентифікувати ембріони чоловічої та жіночої статі через 8 днів інкубації з точністю 80% всього за дві хвилини завдяки аналізу біологічної інформації,закодованої в летючих органічних сполуках, які виділяються через яєчну шкаралупу.

Дослідники створили технологію сенсорного чіпа для збору та аналізу органічних хімікатів у повітрі. Потім вони пристосували присоски, які використовуються для обробки яєць, щоб відбирати повітря з яєць, не відкриваючи їх. Зразки повітря аналізували в лабораторії за допомогою газової хроматографії та мас-спектрометрії, а стать яєць підтверджували аналізом ДНК.

Це являє собою великий прорив у технології, яка зараз є на ринку, яка залежить від взяття проби яйця через невеликий отвір у шкаралупі або зображення через шкаралупу. Присоски можна використовувати рядами, щоб перевірити багато яєць одночасно, зазначають розробники.