Український автопарк не готовий для перевезення зерна до Європи

16 червня 2022, 08:00 4213

Той автопарк, який працював в Україні до війни, до поїздок до Європи не готовий. Можливо, тільки невелика частина вантажівок із цього парку зможе бути задіяна для вивезення зерна за кордон.

Про це розповів керівник транспортної компанії «Агрейн Транс» Кирилл Миронов під час мітапу «Як вивезти зерно в Європу». 

«До війни в Україні ціни на перевезення падали, парк не оновлювався, перевізники везли великі обсяги, щоб більше заробити. Це призвело до зношування парку зерновозів. Транспорт не може пройти технічні огляди, передбачені законодавством європейських країн», — розповідає Кирилл Миронов. 

За його словами, до початку війни на ринку міжнародних перевезень автомобільним транспортом найбільше використовувались рефрижератори і контейнеровози і лише невелика кількість зерновозів.  

До того ж Кирилл Миронов зазначає, що через великі черги на переходах, наприклад, до Румунії, автотранспортом можна зробити всього 1,5-2 рейси за місяць. Одна машина — це 50 т. Якщо використовувати цей транспортний засіб по Україні, можна зробити 570 т. Тобто різниця більш ніж у 11 разів у ефективності експлуатації транспортного засобу. 

«Водночас більшість покупців у Європі вже адаптовуються до ситуації, і зараз зерно перевозиться тентовими автомобілями в біг-бегах. Тому на сегмент тентових автомобілів підвищився попит, який суттєво перевищує пропозицію», — зазначає Кирилл Миронов.

Він додає, що вартість фрахту — 4-5,8 тис. євро. За півтора тижні ціна фрахту зросла в 1,5 рази і далі підніматиметься, оскільки транспорту буде не вистачати.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua