Яблука подешевшали до торішнього рівня, і це не межа

28 грудня 2022, 08:37 1926

В Україні цього року склалися сприятливі погодні умови для отримання доброго врожаю яблук. Це стосується як загального валового збору, так і якісних показників.

Про це заявила аналітик аграрних ринків Марія Лакєєва в колонці на AgroTimes.

«Думаю, за підсумками сезону показники валового збору будуть на достатньо високому рівні. Однак через недотримання технологій у багатьох господарствах якість вирощеної продукції істотно гірша в цілому, якщо порівнювати з попередніми роками. Точніше так: якість яблук вкрай неоднорідна, що залежало передусім від можливостей господарства придбати необхідні засоби захисту», — уточнила вона.

Зараз на ринку присутня значна кількість яблук, які неможливо закласти на тривале зберігання. Звісно, це істотно тисне на ціну: сьогодні яблука у великому гурті пропонуються в середньому по 8-10 грн за кілограм залежно від якості сорту та умов постачання.

«Ціна на яблука вже знизилася до минулорічного рівня і, враховуючи ситуацію в країні, ця тенденція буде зберігатися щонайменше ще кілька тижнів», — прогнозує експерт.

Марія Лакєєва зазначила, що господарства, які мають сховища і могли б почекати зі збутом до підвищення ціни, нині відмовляються від подальшого зберігання, оскільки не можуть забезпечити стабільне енергоживлення сховищ через відключення.

На ціну впливає й те, що темпи збуту яблук всередині країни істотно нижчі порівняно з попередніми роками. Причина очевидна: зменшення купівельної спроможності населення та зниження в цілому кількості основних споживачів яблук в Україні — дітей.

«Ситуацію з ціною навряд чи поліпшить експорт. Питання не лише в ускладненій логістиці, а й у тому, що українські виробники отримали яблука переважно низької якості. Натомість більшість європейських країн зібрала гарний урожай власних фруктів, і яблук зокрема. Відповідно, навіть за однакової ціни наші яблука програють за якістю», — прогнозує аналітик.

На її думку, найближчим часом цінова ситуація на ринку яблук навряд чи зміниться. Виробники в першу чергу продаватимуть товар, який не підходить для тривалого зберігання. Якщо надалі пропозиція буде зменшуватися, то можливе незначне зростання попиту на яблука. Цьому може сприяти і нестабільний курс валют, адже на тлі здорожчання екзотичних фруктів яблука виглядатимуть більш привабливо для українських споживачів.