Компанія Filbert (Одеська обл.) у 2022-2023 роках виростила та переробила 150 т фундука.
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів засновник компанії Максим Шейко, пише AgroTimes.
Цей обсяг складно продати на експорт до Європи, зауважує він. Менше 100 т на рік Європа навіть не розглядає.
«Щоб вийти на ринок Європи, потрібно виконати низку умов, перш за все — дати більші та регулярні обсяги постачань — наприклад, одна фура (22-23 т) на місяць. Це 250 т на рік чистого ядра, а в шкаралупі — близько 700 т. Вся Україна сукупно стільки не збирає, не кажучи вже про мене», — сказав Шейко.
З 2020-го на 2021 рік компанія не змогла реалізувати свій урожай, тому вирішила започаткувати власне виробництво та вже цього року випустила першу продукцію, яка рушила до українських супермаркетів.
«Завдяки переробці ми намагаємось вирішити дві проблеми: знайти спосіб реалізації власного фундука та отримати додаткову маржинальність, — зазначив власник підприємства. — Причому продаж кондитерського фундука ми спочатку планували лише на внутрішній ринок, а сьогодні вже не встигаємо закривати його потреби».