Відсутність попиту знижує ціну добрив на світових ринках

19 жовтня 2022, 14:21 3455

Ціни на добрива падають на світових ринках. Цьому сприяє зниження закупівель фермерами, які скоротили внесення поживних речовин.

Після рекордного зростання цін на початку року гравці ринку добрив збільшили виробництво та закупівлі, щоб уникнути проблем з ланцюгом постачання і торгових обмежень, пише Bloomberg.

Зазначається, що такі кроки призвели до збільшення запасів добрив у деяких ключових регіонах, таких як США та Бразилія.

«Фермери відмовляються від дорогих ресурсів. Глобальний попит на аміак, фосфати та калій рік до року знизився», — зазначив аналітик Bloomberg Intelligence Алексіс Максвелл.

Працівники галузі виробництва добрив робили ставку на те, що фермери купуватимуть азотні добрива на тлі подорожчання зерна у світі. Але після зниження цін фермери почали стримувати витрати, переглядаючи рішення щодо внесення добрив. Дехто відкладає закупівлю добрив на весну.

Так, індекс азотних добрив у Новому Орлеані (США) впав на 3,2% у п’ятницю, продовживши місячну тенденцію до зниження, оскільки американські фермери чекають максимального зниження цін.

Бразильські фермери також припиняють закупівлі, що призводить до падіння цін через зростання кількості добрив. Продавці добрив навіть вдалися до реекспорту продукції. Водночас із січня по липень добрива подешевшали на 8,7% порівняно з тим же періодом минулого року, а до квітневого максимуму — майже вдвічі.

За даними Bloomberg Intelligence, світові ціни на азот все ще торгуються майже в 5 разів вище середнього історичного рівня.