Головний тренд українського внутрішнього яблучного ринку — безпрецедентне скорочення запасів яблук у сховищах.
Про це повідомляє керівник компанії USPA Fruit Володимир Гуржій, пише AgroTimes.
На сьогодні пропозиція яблук для споживання свіжими дуже обмежена, фактично допродують усі залишки врожаю минулого року, констатує він.
«Продається все: будь-якого сорту, калібру та якості, — розповідає Володимир Гуржій. — У зв’язку зі зростанням відпускних цін у 2–3 рази, що зумовлено рекордно низькими залишками, основним сегментом збуту яблук є продаж на внутрішньому ринку до торгових мереж, які запропонують найвигідніші умови».
Керівник компанії USPA Fruit не спостерігав таких низьких залишків понад 10 років.
«Від досвідчених і мною поважних виробників я чув про такі прогнози ще восени 2022 року, — додає Гуржій. — Тенденції вже тоді були очевидними, базуючись на рівень закладання яблук на тривале зберігання. Навесні навіть експортні сорти продавались чудово і в Україні».