Про це йдеться в повідомленні НАЦУ «Укрцукор».
Як зазначається, новий сезон цукроваріння дещо запізнився в порівнянні з минулим роком і стартував 30 серпня.
«В минулому році цукрові заводи почали переробляти цукрові буряки 20 серпня, нинішній сезон відклався через несприятливі погодні умови. Весняні заморозки вплинули на розвиток цукрових буряків, тому на 1 вересня середній розмір цукрового буряку становить 435 гр, що на 10% менше, ніж в минулому році. З огляду на цей фактор, очікується падіння середньої врожайності до позначки 42-44 т/га », — повідомив аналітик сировинних ринків і сільського господарства «Укрцукор» Василь Долінський.
За його словами, оптимальний рівень опадів у західних областях України може забезпечити прогноз врожайності на рівні минулого року, проте попередній аналіз цукристості нижче на 0,5-1%.
«Найгірша ситуація склалася в Полтавській і Харківській областях, де через весняні холоди і пересіву цукрові буряки втратили до 100 гр маси. У Полтавській і Харківській областях розташовані 20% посівних площ цукрових буряків, які становлять сировинну зону для 11 цукрових заводів», — додав Долінський.
Складна для оцінки ситуація склалася і в центральних областях України, де опади випадали нерівномірно.
Для довідки: за даними НАЦУ «Укрцукор», на аналогічну дату минулого року працювало 8 цукрових заводів і було виготовлено 20,3 тис. т цукру.