Аграрії Чернівецької області 2024 року наростили урожайність і валовий збір сільськогосподарських культур.
Як говориться у повідомленні Чернівецької ОВА, всіма категоріями господарств області зернові та зернобобові культури обмолочено на площі 115 тис. га. Валовий збір зерна склав 790,9 тис. т (у початково оприбуткованій вазі) за середньої врожайності 68,8 ц/га. Зокрема, із загального виробництва зерна намолочено: пшениці — 198,4 тис. т, ячменю — 115,4 тис. т, кукурудзи — 470,4 тис. т і 6,7 тис. т інших зернових і зернобобових культур.
Крім того, намолочено 45,9 тис. т соняшнику, 169,2 тис. т сої, 33,1 тис. т ріпаку. Також зібрано 290,9 тис. т овоче-баштанних культур та накопано 127 тис. т цукрового буряку і 681,4 тис. т картоплі.
«Порівняно з попереднім роком валовий збір зернових та зернобобових культур за всіма категоріями господарств області зріс майже на 5%, а урожайність — на 6,8 ц/га. Зростання виробництва зернових культур відбулося завдяки збільшенню урожайності ранніх зернових культур (пшениці та ячменю)», — уточнили у відомстві.
Зазначається, що більше проти минулого року вироблено сої — майже на 22%, цукрового буряку — на 11%, картоплі — на 2%, овочів — на 4%, що в основному зумовлено розширенням їхніх посівних площ.
За оперативними даними Мінагрополітики, урожайність сільгоспкультур на Буковині є вищою за середні показники урожайності в загальноукраїнському рейтингу областей. Зокрема, за урожайністю зернових та зернобобових культур, а також пшениці та ячменю область посідає 4-те місце, цукрового буряку — 2-ге, картоплі — 3-тє, соняшнику та кукурудзи — 6-те, сої — 8-ме.
Крім того, в області закінчили посів озимих сільгоспкультур під урожай 2025 року на площі 52,8 тис. га, з яких 40,3 тис. га займають озимі зернові культури та 12,5 тис. га — озимий ріпак. Сходи озимих сільгоспкультур отримали практично на всіх посівних площах, стан посівів переважно добрий та задовільний. Озимі культури остаточно припинили вегетацію і знаходяться у стані зимового спокою.